Toukokuun tavaramerkki: Lähipuu

Lähipuu – Yhteisömerkin käyttöönotto tehty jäsenille joustavaksi

”Aurinkokuivattu lähipuu” on 22.5.2017 tavaramerkiksi rekisteröidyn Lähipuun alkulähde. Sympaattiset ja kuvaavat sanat lausui spontaanisti Suomen Sahayrittäjät ry:n edesmennyt jäsen Arja Auvikainen. Lähipuu nostatti heti innostuksen sanamerkin rekisteröinnistä yhteisökäyttöön.

Polku ei ollut kuitenkaan ihan mutkaton. Ryhtyessään rekisteröintitoimiin yhdistyksessä jouduttiin toteamaan, että kaksi puualan yritystä käytti jo lähipuu-termiä toimi- ja markkinointinimissään. Neuvottelut asian tiimoilta onnistuivat kuitenkin niin hyvin, että yhdistys sai paitsi termin hallintaansa myös kaksi uutta jäsentä. Vuonna 1946 perustetussa yhdistyksessä on noin kaksisataa aktiivijäsentä.

Tärkeä markkinatyökalu

– Lähipuu on rekisteröitynä tavaramerkkinä tärkeä markkinatyökalu ja sen käyttöönotto on tehty jäsenillemme mahdollisimman joustavaksi ja kustannuksiltaan edulliseksi. Merkin haluamme säilyttää tarkasti omissa näpeissämme ja hallinnoida sitä, toteaa Suomen Sahayrittäjien hallituksen puheenjohtaja Timo Ripatti.

Yhteisömerkki esiteltiin ensi kerran yhdistyksen vuonna 2018 järjestetyssä Talvisavut-tapahtumassa, jossa se sai lämpimän vastaanoton. Nyt merkille haetaan jäseniä koko toimintaketjusta puun kasvatuksesta jalostukseen ja myyntiin.

Hyötyä monella mittarilla mitattuna

Jäseneksi mukaan pääseviltä edellytetään pienimuotoiseen koulutukseen osallistumista, yhdistyksen jäsenyyttä, 100-prosenttisesti suomalaispuuta ja puutavaran hankintaa yrityksen toimialueelta. Lähipuu-yrittäjistä tehdään yhdistyksen nettisivujen jäsenluetteloon oma osio.

– Porukka suhtautuu suurella latauksella Lähipuuhun. Jäseniämme yhdistävät luonnostaan yhteiset arvot. Ne kulkevat arkisen aherruksen mukana, mutta joskus niitä on hyvä pysähtyä tarkistamaan. Lähipuu-merkin arvomaailmasta on yksi nuori sahayrittäjä tehnyt diplomityönkin.

Aktiivinen yhdistys matkustaa veturissa

Suomen Sahayrittäjät on erittäin aktiivinen kestävän metsänhoidon, puurakentamisen ja ekologisen toiminnan puolestapuhuja ja toimija.

Yhdistys haluaa seurata aikaansa ja tehdä edelläkävijänä ratkaisuja ei ensimmäisessä vaunussa vaan veturissa. Tähän ajatteluun liittyy myös Lähipuu-tavaramerkin rekisteröinti.

– Olimme myös ensimmäinen yhdistys, jossa jäsenet voivat liittyä yhteiseen sertifikaattiryhmään. Ajattelumalli tulee vuosikymmenten takaa. Hyvällä metsänhoidolla, laatupuulla ja joustavalla asiakaspalvelulla pystymme tuottamaan jotain, mitä ei muilta saa. Eikä hyvä laatu ole välttämättä edes kallista, Ripatti toteaa.

Näillä Lähipuu-lehtikuusilankuilla on paksuutta 63 mm ja leveyttä 205 mm. Mestaripuusepän käsissä niistä syntyy taatusti upea ruokapöytä.

Yhdistyksen kotisivut

Teksti: Marjo Rautvuori
Kuva: Suomen Sahayrittäjät ry

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!