Toukokuun tavaramerkki: Särkänniemeen Särkänniemeen -äänimerkki

Tuttu tarttuva sävel kutsuu ilonpitoon

Särkänniemen myynti- ja
markkinointijohtaja Heikki Ihanamäki.

Kuplivan kevään ja lähestyvän kesän riemua huutava Särkänniemeen Särkänniemeen -tunnus on pyörähtänyt taas soimaan huvipuiston mainospätkien loppuhuipentumana. Nostalginen äänilogo on ehtinyt tulla tutuksi monelle sukupolvelle 1980-luvun lopulta alkaen, kun väkeä on kutsuttu vatsanpohjia kutkuttavaan ilonpitoon Tampereelle.

Toukokuussa 2023 Särkänniemeen Särkänniemeen -äänimerkki rekisteröitiin Tampereen Särkänniemi Oy:n tavaramerkiksi yhdessä kymmenen sana- ja kuviomerkin kanssa. Entuudestaan kaupungin omistamalla yrityksellä oli rekisteröitynä kolme tavaramerkkiä.

Kuuntele Särkänniemeen Särkänniemeen -äänimerkki tästä linkistä.

Suureen kertarekisteröintiin ei liity erityistä dramatiikkaa. Särkänniemen myynti- ja markkinointijohtaja Heikki Ihanamäki toteaa, että asia tuli yksinkertaisesti esiin yrityksen johdon käydessä läpi toiminnan perusasioita ja prosesseja.

– Huomasimme immateriaalioikeuksiemme suojaamisen jääneen vaille tarvittavaa huomiota. Päätimme laittaa asiat kerralla kuntoon. Ulkopuolisen IPR-asiantuntijan apu varmisti, että kaikki tuli huomioitua ja löysimme sopivat tavaramerkkiluokat kullekin merkille. Heillä oli tietoa myös äänimerkin rekisteröintimahdollisuudesta. Nyt kaikki aineettoman omaisuutemme helmet ovat hyvässä ja asianmukaisessa suojassa.

Myös Pouta Possu on
rekisteröity tavaramerkiksi.

Äänimerkki tavaramerkkinä on jokseenkin harvinainen. PRH:n tavaramerkkitietokannasta niitä löytyy kolmisenkymmentä. Toukokuun alun 2019 jälkeen äänimerkiltä ei ole rekisteröitäessä enää edellytetty graafista esitettävyyttä vaan hakemukseen pitää liittää äänitiedosto.

Tunnettuus ja aktiivisuus auttavat pitämään oikeuksista huolta

Ihanamäki ei ole huolissaan Särkänniemen aineettoman omaisuuden kopiointiyrityksistä tai muusta väärinkäytöstä.

– Luotamme brändimme tunnettuuteen. Sekä henkilöstömme että asiakkaamme seuraavat myös valppaina ympäristön toimintaa. Saamme monenlaista palautetta varsinkin kasvotusten iloisen huvittelun lomassa.

Huvipuiston vuoden 1989 markkinointikampanjan yhteydessä syntynyt Särkänniemeen Särkänniemeen -tunnus on laulaja-lauluntekijä Jari Knuutisen käsialaa.

Tavoitteena aktiivinen ympärivuotinen huvittelualue

Särkänniemen juuret ulottuvat 1960-luvulle. Silloin saatiin alueelle akvaario ja planetaario. Huvipuiston portit aukesivat ensi kerran kesäksi 1975.

Huvipuiston lisäksi Särkänniemeen kuuluvat nykyisin Koiramäen eläinpuisto, Akvaario sekä Näsinneulan näkötorni ja ravintola.

Suunnittelussa kiinnitetään Ihanamäen mukaan tällä hetkellä erityishuomiota puistoympäristön viihtyvyyteen ja yleiseen tunnelmaan. Noin 500 kesätyöntekijää varmistaa, että toiminta ja palvelut pelaavat.

– On hienoa, että Tampereen kaupunki uskalsi aikoinaan lähteä kehittämään Särkänniemeä. Rakentamista on tehty kohde kerrallaan. Nyt kun alueen kaava on vahvistettu, tänne voidaan rakentaa hotelli ja toimintaa lähdetään ohjaamaan entistä vahvemmin ympärivuotiseksi. Hyvä sijainti lähellä keskustaa ja toimivat julkisen liikenteen ratkaisut ovat selkeitä vahvuuksiamme.

Särkänniemi kumppaneineen on ollut mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa myös maailman ensimmäistä sairaalahuvipuistoa Tampereen yliopistollisen sairaalan tiloihin. Päivittäistä ohjelmaa lapsille siellä järjestää Tampereen Lastenklinikan Tuki ry. Talvikaudella sairaalahuvipuistossa asustaa ja tapaa asiakkaita myös Särkänniemen oma Pouta Possu -maskotti. Myös Pouta Possu on rekisteröity tavaramerkiksi.

Särkänniemen verkkosivut.

Teksti: Marjo Rautvuori

Kuvat: Tampereen Särkänniemi Oy

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!