Toukokuun tavaramerkki: Kutomaa

Nimi erottaa muista ja yhdistää omat vahvuudet

Kutomaa on aina jonkun tekemää. Se kertoo käsityöperinteisestä valmistustekniikasta. Mielikuvissa sanan ympärille voi kietoutua kokonainen maailma. Näillä perustein Katja Akkasen oli helppo valita toiminimekseen Kutomaa, joka sanana oli pyörinyt hänen mielessään. Alusta asti hänelle oli selvää, että nimestä tulisi myös käsityöyrittäjäksi ryhtyneen muotoilijan tuotebrändin nimi.

Tavaramerkiksi Kutomaa rekisteröitiin toukokuussa 2021 Akkasen itse tekemän hakemuksen perusteella nopeasti alle kuukaudessa.

– Ilman muuta halusin rekisteröidä Kutomaan omaksi tavaramerkikseni. Se on iso osa brändiä. Nimi näkyy selkeästi jokaisessa tuotteessa. Haluan näin viedä omaa osaamistani eteenpäin. Mietin alussa erilaisia tuotteita ja sitä, mihin kaikkiin tavaramerkkiluokkiin tarvitsisin suojausta. Kun päädyin kutomaan mattoja, riittikin yksi tavaramerkkiluokka.

Haave todeksi tarkasti suunnitellen

Mattomallistonsa myötä Akkanen palasi ammatillisesti tavallaan alkuun, sillä ensimmäisessä tutkinnossaan tekstiiliartesaaniksi hän perehtyi kankaankudontaan. Muotoiluopintojen kautta osaaminen monipuolistui.

– Olin pitkään haaveillut käsityöyrittäjyydestä. Kun sitten viimein remontoin työhuoneen kotini yhteyteen ja laskin, etten tarvitse suurta alkupääoma, haavetta oli mahdollista lähteä toteuttamaan. Perustin toiminimen, varasin fi-verkkotunnuksen ja varmistin, että voin edetä rauhassa. Mietittävää riitti siinä, mitä alkaisin valmistaa.

Havaittuaan, kuinka hyvin räsymatot sopivat sekä Akkasen omaan että tämän ajan sisustustyyliin ja ekologisuutta arvostavaan ajatusmaailmaan, ratkaisu kypsyi. Valmiita mallistoja näytti myös olevan tarjolla vähän.

–Kaikki isoäitini ovat aikanaan kutoneet mattoja. Meillä on aina ollut lattioilla mummon kutomat matot. Itse kudoin ensimmäisen räsymattoni ala-asteella. Se on vanhemmillani vieläkin tallessa.

Tavaramerkki auttaa tunnistamaan tuotteet

Kutomaan mallisto on saanut inspiraationsa Akkasen suvussa kulkeneesta mallista ja sen muunnelmasta. Akkasen isoisoäiti kutoi Karjalassa samantyylisiä mattoja, joiden kuviota kutsuttiin Laatokanlaineeksi. Ne ovat perinteisiä paljon käytettyjä malleja, joilla on ollut eri puolilla Suomea eri nimiä. Myös kuvion koko on vaihdellut paljon.

Kutomaa-matot tunnistaa niiden vahvoista väreistä ja huolitellusta viimeistelystä. Materiaalina yrittäjä käyttää Suomessa värjättyä puuvillatrikoota, joka on tekstiiliteollisuuden ylijäämää.
Jokaisen maton Akkanen valmistaa tilaustyönä vanhaa käsityö- ja kudontaperinnettä vaalien, viimeistelee ja pakkaa käsityönä. Niin yrittäjä voi lähettää hyvillä mielin Oulussa kutomansa matot matkaan tilaajille.

Kutomaan verkkosivut

Teksti: Marjo Rautvuori

Kuvat: Kutomaa

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!