Jokaisen brändin takana on tavaramerkki
Rekisteröimällä tavaramerkkisi varmistat oikeutesi sen käyttöön.
Tavaramerkki on tärkeä myynnin ja markkinoinnin työväline
Kilpailijoista erottuminen on yrityksen menestymisen kannalta tärkeää. Mielikuvilla on valtava merkitys osto- ja hankintapäätöksiä tehtäessä. Tavaramerkkisi ansiosta asiakkaat tunnistavat juuri sinun yrityksesi tuotteet.
Tavaramerkki voi olla esimerkiksi sana tai useampia sanoja yhdessä, kuvio, iskulause, äänimerkki tai näiden yhdistelmä. Myös tavaran tai sen päällyksen muoto voi toimia tavaramerkkinä.
Rekisteröimällä tuotteesi tai palvelusi nimen tavaramerkiksi varmistat, etteivät muut saa käyttää vastaavaa nimeä vastaavien tuotteiden markkinoinnissa ja myynnissä.
Kansallinen ja kansainvälinen tavaramerkki – molempi parempi?
Suomalainen kansallinen tavaramerkkirekisteröinti PRH:ssa suojaa ja antaa yksinoikeuden merkin käyttöön Suomessa.
Kun haluat suojata tavaramerkkisi ulkomailla, sinulla on valittavanasi eri vaihtoehtoja:
- EU:n tavaramerkki eli koko EU-alueen kattava rekisteröinti EU:n teollisoikeuksien virastoon (EUIPO),
- Madridin pöytäkirjan mukainen rekisteröinti sopimuksen piiriin kuuluvissa jäsenmaissa, sekä
- kansalliset eli maakohtaiset tavaramerkkirekisteröinnit.
Valinta eri vaihtoehdoista on aina tapauskohtainen. Ratkaisevaa on se, missä maissa suojaa tarvitaan. Laajan tavaramerkkisuojan hankkiminen edellyttää yleensä useamman kuin yhden vaihtoehdon käyttöä.
SME Fund -pk-yritysrahastosta tukea tavaramerkkihakemuksiin!
Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä eli pk-yrityksillä on mahdollisuus saada taloudellista tukea aineettoman omaisuuden suojaamiseen ja sen hallinnan kehittämiseen Ideas Powered for Business SME Fund -avustusohjelmasta. Tuen myöntää Euroopan unionin teollisoikeusvirasto EUIPO. Tukea voi saada myös yksityinen elinkeinonharjoittaja eli ”toiminimiyrittäjä”.
Tukea tavaramerkkien rekisteröintihakemuksiin voi saada vuoden aikana yhteensä 1500€.
Tuen suuruus riippuu yrityksen tekemistä hakemuksista. Tavaramerkkimaksuista jälkikäteen korvattava osuus vaihtelee myös kohdemaan ja -alueen mukaan (EUIPO, PRH ja muut EU-maat/virastot 75%, EU-alueen ukopuoliset maat/virastot 50%).