Tavaramerkki 1990-luvulta: Kiasma

Maailma on ansainnut Kiasman

Nykytaiteen museo Kiasma perustettiin 1990. Museo toimi ensin väliaikaistiloissa Kansakoulukadulla ja vuotta myöhemmin saneeratussa Ateneum-rakennuksessa. Kaksi vuotta perustamisen jälkeen julistettiin arkkitehtikilpailu Nykytaiteen museon suunnittelemiseksi. Yhdysvaltalaisen Steven Hollin ehdotus Chiasma valittiin kilpailuun osallistuneen 516 työn joukosta. Kiistellyn ja ristiriitaisiakin tunteita herättäneen Nykytaiteen museo Kiasmaksi nimetyn museon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1996.

Kiasma-rakennus on merkittävä arkkitehtuurikohde aivan Helsingin ytimessä

Rakennuksen avajaisia vietettiin toukokuussa 1998. Jo avajaisviikonloppuna museoon virtasi sankoin joukoin uteliaita. Avajaisten jälkeen Kiasma on lunastanut paikkansa vuosi toisensa jälkeen yhtenä Helsingin suosituimmista taidemuseoista ja tunnetuimmista matkailukohteista.

Rakennuksen suunnittelun lähtökohtina on ollut ajatus zenmäisestä rauhasta sekä inhimillisestä mittakaavasta. Eri tavoin kiertyvät portaikot, kaartuvat käytävät ja rampit johdattelevat katsojaa halki Kiasman kaikkien viiden kerroksen.


Valtion taidemuseo haki tavaramerkkirekisteröintiä sanalle KIASMA 21.7.1998. Se rekisteröitiin kahden kuukauden kuluttua 30.9.1998. Tavaramerkki on rekisteröity kulttuuritoiminnan lisäksi myös mm. painotuotteille, koruille ja lasitavaroille.


Suurta taidetta ja suuria tunteita

Kiasma-brändin kantava voima on taide ja sen kohtaaminen. Nykytaiteen suurten kansainvälisten tähtien ja eturivin nuorten suomalaistaiteilijoiden tuotanto on tullut tutuksi Kiasmassa. Robert Mapplethorpesta Jani Leinoseen, Bruce Naumanista Eija-Liisa Ahtilaan. Lisäksi Kiasma on loihtinut esitys- ja tapahtumatuotannoillaan väriä ja puheenaiheita.

Visiitti Kiasmassa on innostava tapahtuma, niin pienten työpajavieraiden kuin koululaisryhmienkin kohdalla. Kiasman kokoelmissa on yli 8000 teosta, ja ne karttuvat noin 100 teoksen vuosivauhdilla, ja niitä esitellään vuosittain vaihtuvissa teemallisissa näyttelyissä. Osana Kansallisgallerian kokoelmia ne ovat tärkeä osa suomalaista kulttuuriperintöä.

Teksti: Kiasma, PRH

Muita vuosikymmenen merkittäviä taide- ja kulttuurialan tavaramerkkejä:

Design Forum Finland rekisteröintipäivä 15.1.1999, haltija Suomen taideteollisuusyhdistys ry
Muumit Mumin the Moomins – rekisteröintipäivä 15.3.1999, haltija Moomin Characters Oy Ltd

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!