Tavaramerkki 1980-luvulta: Hesburger

”Hesburger – makusi mukaan.”

Hesburgerin tarina

Heikki ja Kirsi Salmela perustivat Kievarin grillin Naantaliin vuonna 1966. Yritys laajeni Turkuun 1970-luvulla, jolloin Puutorilla avautui Puutorin grilli. Ensimmäinen Hesburger-ravintola sisätiloihin avautui kauppakeskus Hansakortteliin Kristiinankadun varrelle vuonna 1980.

Suomessa on hetkellä 271 Hesburgeria ja ulkomailla 183 ravintolaa. Hesburger toimii yhdeksässä maassa.

Ketjun menestys perustuu mm. tuotteiden herkullisuuteen, ystävälliseen palveluun ja tasalaatuisiin tuotteisiin. Ravintoloiden myydyin tuote on Kerroshampurilainen. Hesburgerin konsepteihin kuuluvat myös mm. HesePesu autoilijoille, HeseHotelli ja HeseKebab.

Ketjulla on myös kunnianhimoinen vastuullisuusohjelma, jolla pyritään minimoimaan toiminnasta syntyvä hiilijalanjälki.

Hesburger (Burger-In Oy) sai ensimmäisen tavaramerkkinsä PRH:n tavaramerkkirekisteriin vuonna 7.12.1982. Merkki oli Hesburgerin tekstilogo.

Suomessa yritykselle on rekisteröity Hesburger-liiketoimintaan liittyvät tavaramerkit: Hesburger-sanan ja logon lisäksi suojattuja ovat mm. Hese-logo, H-kirjainlogo ja Hesecafe.

Hesburger on suojannut tunnuksiaan myös EU-tavaramerkeillä, jotka antavat niille suojan kaikissa EU-maissa. Lisäksi yrityksellä on rekisteröintejä useissa maissa EU:n ulkopuolella.

Franching liiketoimintamallina

Hesburger toimii franchising-ketjuna, joka kouluttaa kaikki omat yrittäjät ja työntekijät. Ketjukonsepti kattaa esimerkiksi keittiösuunnittelun, asiakaspalvelukonseptin, tietojärjestelmät, tuotteet, logistiikan, laitekehityksen, koulutuksen, ympäristöohjelman, markkinoinnin, tuotekehityksen ja valvonnan.

Franchising-toiminnan tärkeimpiä perusedellytyksiä ovat tavaramerkit ja niiden suojaaminen kohdemarkkinoilla. Hesburgerilla onkin siksi laaja ja kansainvälinen tavaramerkkisalkku.

Muita vuosikymmenen merkittäviä tavaramerkkejä:

GENELEC – rekisteröintipäivä 20.5.1988, haltija Genelec Oy
LUMIHIUTALE – rekisteröintipäivä 5.12.1989, haltija Autoliitto ry

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!