Tavaramerkki 1970-luvulta: Swan

Laatu on oleellinen osa Swanin brändiä

Swan-purjeveneet ovat Pietarsaaressa valmistettavia kevytrakenteisia suuria, nopeita ja ylellisiä veneitä, joissa näkyy korkealaatuinen suomalainen käsityö. Swanilla ei ole koskaan haluttu tinkiä laadusta. Laatu onkin oleellinen osa Swanin brändiä. Suurin osa valmistetuista yli 2 000 veneestä on edelleen purjehduskunnossa.

Purjevene on monimutkainen tekninen kokonaisuus, jonka purjehdusominaisuudet muodostuvat useasta pienestä yksityiskohdasta. Swan on tunnettu siitä, että se purjehtii erinomaisesti.

Purjehdusominaisuuksien lisäksi oleellista on myös veneen design, johon ovat vaikuttaneet useat kuuluisat venesuunnittelijat. Veneilylle omistautuneet tunnistavat helposti Swanit muista purjeveneistä sen omaperäisestä ja virtaviivaisen tyylikkäästä designista sekä useista Swanille ominaisista yksityiskohdista. Ilman intohimoisesti veneenrakennukseen erikoistuneita käsityöläisiä Swanien rakentaminen ei onnistuisi.

Pietarsaarelaisen Pekka Koskenkylän alkuperäinen idea oli 50 vuotta sitten sarjavalmistaa maailman parhaita 11-metrisiä purjeveneitä lasikuidusta. Materiaalien ja tekniikan kehityttyä, nyt hiilikuitu on valmistuksessa käytetyin materiaali.

Alkuvuosien menestykseen vaikutti oleellisena menestys purjehduskilpailuissa. Vuonna 1986-1987 liikemies Hjallis Harkimo purjehti puolestaan yksin kilpaa maailman ympäri Swan 51 -tyypin veneellä. Vene on yhä käytössä tilauskäytössä.

Swanin brändiin liittyy myös oleellisena osana pyrkimys toteuttaa asiakkaiden vaativampiakin unelmia ja että asiakkaasta pidetään hyvää huolta. Noin kahdestatuhannesta valmistetusta veneestä vain kymmenisen on jäänyt maailman merille. Swanilta löytyy varaosia ja piirustukset kaikkiin 50 vuoden aikana valmistettuihin malleihin. Myös huolto on iso osa Swanin brändiä.

PRH myönsi Oy Nautor Ab:n purjehdusveneille tavaramerkin Swan 13.12.1973. Yritys on nykyään italialaisessa omistuksessa, mutta veneiden tuotanto tapahtuu Suomessa. Nautor’s Swan on rekisteröity tavaramerkiksi 1987.


Muita vuosikymmenen merkittäviä tavaramerkkejä:

BIOLAN – rekisteröintipäivä 12.6.1978, haltija Biolan Oy
LAPPSET rekisteröintipäivä 5.12.1979, haltija Lappset Group Oy

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!