Syyskuun tavaramerkki: Vera

Monikerrosviljelyjärjestelmä mullistaa kasvihuoneviljelyn

Salaatit ja yrtit kasvavat ilman auringonvaloa suljetun järjestelmän monikerrosviljelmässä. Ne tuottavat jopa 2,5-kertaisen sadon ja yrtit saavat voimakkaan maun. Energiaa kuluu 60 ja vettä 95 prosenttia vähemmän kuin normaalissa kasvihuoneessa.

Veraksi nimetyssä järjestelmässä yhdistyvät kasvihuoneviljely-ymmärrys ja teknologia. Kehittämisen mahdollisti suuritehoisten led-valojen tulo markkinoille. Valon eri aallonpituuksia käyttämällä ja niiden suhteita muuttamalla luodaan kullekin kasville suotuisat olosuhteet. Lisäksi tarvitaan muun muassa optimoitu ilmasto ja lannoitteita. Vera herättää suurta kiinnostusta eri puolilla maailmaa.

Monista osa-alueista koostuvaan järjestelmään sisältyy paljon suojattavaa IPR:ää. Vera-kuviomerkki, jossa on sanallinen osa, rekisteröitiin Pirkkalassa toimivan Netled Oy:n tavaramerkiksi syyskuussa 2018. Aiemmin yrityksellä oli tuotekohtaisia tavaramerkkejä ja patentteja.

– Koska järjestelmää myydään ja markkinoidaan vähän tavallisuudesta poiketen yhdellä nimellä, sen suojaaminen on todella tärkeää. Kun kokonaiselle järjestelmälle ei löytynyt suoraan yhtä tavaramerkkiluokkaa, otimme alkuun useampia tavaroita ja palveluita. Sitten käsittelyn aikana pudottelimme osan pois. Lopulta jäljelle jäi kolme olennaisinta tavaramerkkiluokkaa, kertoo Johanna Kivioja, Netledin myynnistä ja markkinoinnista vastaava osakas.

Kansainvälisessä suojaamisessa omat kiemuransa

Suomen lisäksi Vera on suojattu tavaramerkillä EU-alueella. Vastaava prosessi on menossa USA:ssa, jossa tavaramerkin haku käynnistyi keväällä.

– Nämä ovat todella hankalia asioita, ja onkin mietittävä tarkasti strategia, jos väitteitä tulee. EU:sta tulleen väitteen saimme lakimiehemme avustuksella hoidettua neuvotteluin. Ensimmäisen kotimaisen tavaramerkkihakemuksen tein aikoinaan itse, mutta kansainvälisillä markkinoilla toimiminen vaatii valtavasti erikoisosaamista.

Netledillä on edustajat Englannissa ja Japanissa. Lisää on tulossa Arabiemiraatteihin, USA:han ja Singaporeen.

Yhdistetään tutkimus, teknologia ja käytännön kokemus

Kasvihuoneyrityksen kehitysyhtiönä 2007 aloittanut Netled tutkii, kehittää ja suunnittelee Vera-järjestelmän kokonaan itse. Oma automaatio varmistaa, että kaikki toimii saumattomasti yhteen. Se mahdollistaa huoltotoiminnan etädiagnostiikan sekä nopean ja kustannustehokkaan huollon tuen. Omassa ohjauksessa järjestelmän valmistus teetetään alihankkijakumppaneilla ja huolto paikallisten yhteistyökumppaneiden avulla.

Ensimmäinen Vera-teknologiaa sisältävä projekti toimitettiin vuonna 2015. Nyt keskitytään isoihin järjestelmiin. Sellaisen pilotti on valmiina Englannissa. Sopimukseen asiakkaan kanssa kuuluu kolme suuren mittakaavan laitosta lisää.

Netled työllistää 10 ammattilaista. On omassa koekasvihuoneessa sormet mullassa ahertavia hortonomeja, tietokoneella järjestelmää suunnittelevia insinöörejä sekä myyntihenkilöstöä.

– Jokaisen osaaminen ja osallistuminen on tärkeää. Innovaatioita syntyy, kun ideoidaan yhdessä. Yhteistyö viljelijöiden kanssa on myös tärkeää. Akateeminen tutkimus ei ole vertikaaliviljelyssä vielä kovin pitkällä, mutta myös yliopistoissa tehdään tutkimustyötä. Koko ajan on kehitettävää, toteaa Kivioja.

Netledin verkkosivut

Teksti: Marjo Rautvuori
Kuvat: Netled Oy

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!