Syyskuun tavaramerkki Opilion

Pienellekin suojaa helposti ja edullisesti

Ensimmäinen askel oli yrityksen perustaminen. Iisveden veistämö Oy merkittiin kaupparekisteriin huhtikuussa 2019. Yritys haki ja sai Business Finlandin innovaatiosetelin käyttääkseen asiantuntija-apua patenttihakemuksen tekoon.

Opilion-kuviomerkki, jossa on sanallinen osa, rekisteröitiin tavaramerkiksi syyskuussa 2019, Opilionfinland EU-tavaramerkiksi kesällä 2020.

– Opilion on mukailtu versio lukkiheimoon kuuluvan hämähäkkilajin nimestä. Vähän hämähäkkiverkkoahan tuotteidemme modulaarinen rakenne muistuttaa, toimitusjohtaja Niilo Kalsi perustelee.

Patenttihakemuksesta luovuttiin, kun kävi ilmi, että USAssa on patentoitu vähän samanlainen tuote. Sen sijaan ensimmäiselle tuotteelle haettiin mallisuojaa. Se rekisteröitiin marraskuussa 2019. Nyt on haussa seuraava.

– Tavaramerkki- ja mallisuojaushakemuksen tekee helposti itsekin. Ne ovat pienelle yritykselle halpoja keinoja suojata aineettoman omaisuuden oikeutensa. Meillä on ollut alusta asti selkeä suunnitelma lähteä ulkomaille. Se on korostanut suojauksen merkitystä. Toki tiedämme, että hyvälle idealle löytyy jäljittelijöitä, mutta uskomme laatuumme. Myös yrityksen nimi on tarkoitus muuttaa tukemaan Opilion-brändiä.

Startup saa vauhtia toimivasta tukijärjestelmästä

Vaarin verstaassa rakkaudesta puuhun syntyneen ekologisen, modulaarisen ja leikkisästi oivaltavan Opilion-huonekalusarjan ensimmäiset tuolit ja pöydät ovat esillä verkossa ja entisessä Kutvosen huonekalumyymälässä Suonenjoella. Verkkokauppa aukeaa pian. Lupaavat kansainväliset markkinat odottavat.

Vielä pari vuotta sitten Niilo Kalsi ei arvannut, mitä tuleman piti. Omaksi ja lastenlastensa iloksi hän teki leluja ja huonekaluja mietiskellen samalla innovaatiota. Se johdatti hänet juttusille kunnan elinkeinotoimistoon. Kun Kalsin ideaa pidettiin sielläkin hyvänä, hän päätti mennä eteenpäin. Häntä neuvottiin ja kannustettiin kysymään lisää.

– Sitä olen tehnyt, ja se työ on antanut uskoa omaan tekemiseen. Varsinkin alusta alkaen saamani henkinen tuki on ollut erittäin tärkeää. Eikä ilman taloudellista apua oltaisi nykyisessä tilanteessa. On ollut hienoa huomata, kuinka hyvä ja toimiva tukijärjestelmä pieniä päällekkäisyyksiä lukuun ottamatta meillä Suomessa on ja miten kokematon autotalliyrittäjäkin huomioidaan.

Ideaansa uskova yritys saa tukea

Syksyllä 2019 Kalsi osallistui Viitasaaren keksintöpäiville ja sai ahaa-elämyksen orastavan yritystoimintansa kehittämiseksi. Nyt hänen Advisory boardissaan on kymmenen kokenutta toimitusjohtajaa mentoroimassa maksutta. Heidän innostuksensa antaa Kalsille valtavasti henkistä voimaa.

Yritys on valittu valtakunnallisen Kasvu Open -sparrausprojektin Pohjois-Savon viiden lupaavimman kasvuyrityksen joukkoon. Se on saanut myös maaseudun mikroyrityksille tarkoitettua Leader-rahoitusta.

ELYn koronatuen ansiosta yritys sai hyvin pienellä omarahoitusosuudella käyttöönsä kokeneen konsultin. Kohdemarkkinaselvitys ja suunnitelma ovat nyt valmiit. Kansainvälisen kasvun vauhdittamiseen haetaan Business Finlandin Tempo-rahoitusta.

Suomalaista Suomesta ekologisesti ja kekseliäästi

Suomalaisesta koivuvanerista ekologisesti Suomessa valmistettavat Opilion-huonekalut kiinnostavat ympäri maailmaa. Valmistuksessa materiaali pystytään käyttämään maksimaalisesti. Hukkaan menevät vain lovetuslastut ja sahauspurut. Jokainen tuote on kuin palapeli, joka on muunneltavissa erilaiseksi ilman lisätarvikkeita.

– Design tukee luontoarvoja ja modulaarisuutta. Jo 6-vuotias kokoaa tuolin nopeasti. Ja se on hauskaa. Tosi innostuneina teemme mekin työtämme viiden hengen joukolla. Nyt tuotteita on muutama, mutta ideoita on jalostumassa. Uskoisin, että parin vuoden sisällä meillä on pöytien, tuolien ja hyllyjen sarja, toteaa Niilo Kalsi.

Opilionin verkkosivut

Teksti: Marjo Rautvuori

Kuvat: Iisveden veistämö Oy

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!