Marraskuun tavaramerkki: Grabbarna Flytt -kuviomerkki

Brändin ydin suojattu kansallisin rekisteröinnein

Kun asenne on kohdallaan, tekemällä oppii ja vähän yllättäenkin voi löytää itsensä jonkun isomman ääreltä. Näin kävi kolmelle helsinkiläiselle lapsuus- ja opiskelukaverille. He pyörittävät nyt työkseen hyvinvoivaa ja kasvavaa Grabbarna Flytt -muutto- ja logistiikkayritystä.

Kaverukset perustivat yrityksen vuonna 2015 saadakseen vähän taskurahaa ja ilmaista treeniä painavien kalusteiden kantamisesta. Työtä lähdettiin tekemään reippaasti ”kaikki on mahdollista” -asenteella. Samalla haluttiin vähän ravistella ikivanhaa bisnesaluetta.

– Keksimme yritykselle nopeasti erottuvan ja helposti mieleenpainuvan nimen. Yhdellä meistä oli päällään Grabbar-tekstinen t-paita. Siitä löytyi alku. Sitten mietimme, mitä me kundit teemme. No muutamme. Ruotsinkielisiä kun olemme, päädyimme yksinkertaisesti Flyttiin, kertoo Mikael Sarpaneva omasta sekä kavereidensa Oscar Radebornin ja Rudolf Ekströmin oivalluksesta.

Mikael Sarpaneva, yksi Grabbarna Flytt -muuttofirman perustajista.

Ensimmäiset asiakkaat löytyivät tuttavapiiristä. Eikä aikaakaan, kun jo tarvittiin apukäsiä. Mukaan saatiin ahkeria kundeja ja myös friiduja.

– Alussa oli monenlaista tekemistä, ja opintojen ohessa vuorottelimme vastuita. Emme osanneet arvata, kuinka pitkälle tie lopulta vie, Sarpaneva toteaa.

Suojaus ajoitettava oikein

Kasvun myötä kundit alkoivat miettiä yrityksen kehittämistä. Svenska Handelshögskolanin opinnoista he olivat saaneet muun hyvän tiedon ohessa oppia myös aineettoman omaisuuden suojaamisesta.

– Tiesimme suojausmahdollisuuksista ja huomasimme, että nyt oli tullut aika suojata logomme. Sehän on työllämme rakentamamme ja kasvattamamme brändin keskipiste. Logo kertoo, mitä teemme ja millä asenteella. Ystävämme suunnittelemaa merkkiä on uudistettu hienovaraisesti muutama kerta.

Viimeisin Grabbarna Flytt -kuviomerkki, jossa on sanallinen osa, rekisteröitiin yrityksen tavaramerkiksi marraskuussa 2022. Samaan aikaan tehtiin rekisteröinti myös Ruotsissa, jonne yritys laajeni vuonna 2018. Kansallisiin rekisteröinteihin päädyttiin, koska yritys toimii pääasiassa Pohjoismaissa.

Molemmat rekisteröinnit sujuivat Sarpanevan mukaan mutkattomasti, ja hän suosittelee tavaramerkkien rekisteröintiä muillekin.

– Kaikilla aloilla on kilpailua ja markkinatilanne on haastava. On järkevää varmistaa, ettei muilla ole oikeutta hyödyntää oman työn tulosta. Koskaan ei tiedä, haluaisiko joku kokeilla kopiointia tietäen tai tietämättään.

Merkki muistuttaa arjessa yrityksen arvoista

Grabbarna Flytt -logoa käytetään aina, kun sille löytyy sopiva paikka. Kuvio näkyy muun muassa yrityksen työvaatteissa, muuttoautoissa, laatikoissa ja sosiaalisessa mediassa.

Sarpanevan mukaan yrityksen henkilöstö pukee mielellään päälleen yrityksen arvoista muistuttavat vaatteet, joita löytyy joka säähän. Asiakkaille merkin halutaan kertovan hyvästä, positiivisesta ja luotettavasta palvelusta. Suuri merkitys erottuvalla ja hyvin tunnistettavalla logolla on myös rekrytoinneissa.

– Olemme ylpeitä, että yrityksemme on pystynyt tarjoamaan monelle nuorelle ensimmäisen työpaikan. Meillä saa ottaa vastuuta ja kohdata monenlaisia asioita, joita on tärkeää oppia tulevia työtehtäviä ja elämää varten. Osa henkilöstöstä on viihtynyt pitkäänkin.

Tällä hetkellä yrityksen toimistolla työskentelee kaksitoista henkilöä. Yhteensä palkkalistoilla on noin 150 osa- tai kokoaikaista työntekijää. Muutot ovat pääasia, mutta tärkeässä roolissa ovat myös kokonaisvaltaiseen palvelupakettiin sisältyvät lisäpalvelut, kuten pakkaus, varastointi ja muuttosiivous.

Yrityksen verkkosivut

Teksti: Marjo Rautvuori

Kuvat: Oy Grabbarna Flytt Ab

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!