Lokakuun tavaramerkki: Wattery

IPR-tietämys kuuluu yrittäjän perustaitoihin

Pekka Tiainen, APT-Elektro Oy:n toimitusjohtaja.

Pekka Tiainen kannustaa oman kokemuksensa vahvistamana käyttämään tavaramerkkiasioissa asiantuntijan apua ainakin, jos omassa innostuneessa mielessä pyörivät suuret haaveet ja kansainväliset markkinat, kuten hänellä.

– Vaikka tavaramerkin rekisteröinti sinänsä on helppo työ, meille asiantuntijan puoleen kääntyminen varhaisessa vaiheessa toi esiin todella tärkeän huomion. Se oli osunut oman tutkani ohi. Kaikissa asioissa ei pärjää yksin, vaikka innostunut olisikin. Apua kannattaa hakea ja sitä on saatavissa, toteaa vuodesta 1994 toimineen APT-Elektron toimitusjohtaja.

Tanskasta löytyi tavaramerkki, joka oli hyvin samankaltainen Tiaisen kehittelemän projektin työnimen kanssa. Nimen suhteen ei haluttu ottaa riskiä, vaan yrityksessä aloitettiin uuden nimen ideointi.

– Syntyi Wattery. Brändin ensimmäinen tuote on sähköautojen latauspisteiden hallintaa helpottava avoin ja laitetoimittajasta riippumaton taustajärjestelmä. Tulevaisuuden haaveenamme on tehostaa koko energiankäytön hallintaa. Haluamme parantaa maailmaa ja kokeilla, kuinka pitkälle siivet kantavat.

Wattery rekisteröitiin APT-Elektro Oy:n tavaramerkiksi lokakuussa 2021. Tavaramerkki on rekisteröity sanamerkkinä myös EU:ssa ja USA:ssa.

Tavaramerkki on kaikki kaikessa

Tiaisen mielestä tavaramerkki on sähköistämisestä puhuttaessa tällä hetkellä kaikki kaikessa. Kun se on rekisteröity, tiedetään, millä lähdetään käyntiin ja miten edetään. Ilman suojausta olisi vaikea ja turvatonta toimia.

Wattery-nimessä yhdistyvät mielikuvallisesti kaksi tuttua sähköistä sanaa: watti ja battery, sähköteho ja akku.

Tiainen lähti kehittämään Watteryä, kun kaikille sähköautojen latausasemille sopivaa avointa käyttöjärjestelmää ei ollut olemassa ainakaan lähimarkkinoilla. Tarve kevyelle ja helppokäyttöiselle hallinnointi- ja raportointiohjelmistolle oli kuitenkin ilmeinen. Se oli tunnistettu selkeästi APT-Elektrossa, joka on tehnyt perussähkösuunnittelun rinnalla sähköautojen latausjärjestelmien suunnittelua ja konsultointia jo seitsemän vuotta.

– Kehittely vei puolisentoista vuotta. Mökillä tein ensimmäisen proton. Kun mukaan työhön otettiin oikeat koodarit, projekti eteni sähkö- ja tietotekniikkaa sulassa sovussa yhdistäen. Tämän vuoden alussa palvelu oli otettavissa tuotantokäyttöön. Valmishan se ei ole koskaan. Työ jatkuu ja meidän on pysyttävä koko ajan valppaana säilyttääksemme asemamme.

Intohimona energiankäytön tehokas hallinta

Tiainen haluaa herättää keskustelua ja myös opastaa suunnittelijoita ja urakoitsijoita miettimään sähköistysasioita entistä laajemmin ja syvemmin.

– Tietysti on hienoa, että meillä on nyt tarjota tarpeellinen tuote yhdelle kasvavalle alueelle. Laajempiakin hallintajärjestelmiä tarvitaan, jotta sähkön käyttöpiikit saadaan tasoitettua, saatavuus varmistettua ja hinnat pysymään kohtuullisina. Tässä riittää työtä. Itsellä on hyvä olla vähän tietoa paljosta. Sitä saa, kun keskustelee uteliaasti eri ihmisten kanssa.

Tavaramerkkiasioistakin oli Tiainen kuullut joskus suojautumisen merkitystä pohtineilta ystäviltään. Kun asia tuli ajankohtaiseksi omalle kohdalle, hän alkoi tutkia sitä tarkemmin ja kääntyi sitten asiantuntijan puoleen.

– Näissäkin asioissa pitää mielestäni hyvin paikkansa vanha totuus, että kun tekee alussa mahdollisimman paljon työtä, ei sitä tarvitse myöhemmin paikkailla. IPR-asiat ovat minusta nostaneet mukavasti päätään. Varsinkin nuorten yrittäjien tietämys on lisääntynyt. Se on hyvä suunta.

www.wattery.io

Teksti: Marjo Rautvuori

Kuva: APT-Elektro Oy

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!