Kesäkuun tavaramerkki Spinnova

Alusta asti selkeä ja kattava suojaussuunnitelma

Vuonna 2015 toimintansa aloittaneessa tekstiili-innovaatioyhtiö Spinnova Oy:ssä on hoidettu tavaramerkki- ja patenttiasioita alusta alkaen sillä ajatuksella, että perustettu spin off -yritys on jonain päivänä suuryritys ja tekstiilialan merkittävä toimittaja. Sen kehittämän ainutlaatuisen teknologian avulla valmistetaan sellusta tekstiilikuitua tekstiili- ja vaateteollisuuden käyttöön ympäristöystävällisesti ilman liuottamista ja haitallisia kemikaaleja.

Yrityksen tavoitteena on ollut suojata toiminnan kehittyessä kaikki tarvittava aineeton omaisuus ja varmistaa, että omaisuuden oikeudet ovat itsellä. Muun muassa Spinnova-tavaramerkin rekisteröintiä on laajennettu uusiin tavaramerkkiluokkiin. Uuden teknologian suojana yrityksellä on 29 myönnettyä ja 53 prosessissa olevaa kansainvälistä patenttia.

Ensimmäinen Spinnova-nimen suojaus tavaramerkillä rekisteröitiin jo vuonna 2015, seuraava kahden vuoden päästä. Kesäkuussa 2019 suojausta laajennettiin uudella rekisteröinnillä niin, että se kattaa prosessin ja tuotteiden lisäksi kaikki muutkin kokonaisteknologian toteuttamiseen liittyvät tuotteet ja palvelut.

Ainutlaatuinen teknologia maailmassa

Puukuituja tekstiilikuiduksi muokkaavan ympäristöä säästävän prosessin kehittivät VTT:ssä fyysikot Janne Poranen ja Juha Salmela. Spinnova perustettiin teknologian siirtämiseksi tuotannolliseen mittakaavaan niin, että sellusta voidaan tuottaa paljon tekstiilikuitua kilpailukykyiseen hintaan.

Selluloosapohjaisen Spinnova-kuidun valmistus kuluttaa yli 99 prosenttia vähemmän vettä ja 65 prosenttia vähemmän hiilidioksidia kuin puuvillakuidun. Kangas on täysin kierrätettävä ja nopeasti maatuva käytön jälkeen, mikä pienentää kuidun koko elinkaaren ympäristöjalanjälkeä entisestään.

Kudotaan tulevaisuutta yhteistyössä

Nyt ollaan tilanteessa, jossa Spinnovan pilottilaitos toimii toista vuotta ja ensimmäisen kaupallisen tehtaan suunnittelu on menossa. Potentiaalisia kaupallisia brändikumppaneita, kuten Marimekko, on jo useita.

– Olemme kehittämäämme menetelmää myyvä teknologiatoimittaja ja myös materiaalituottaja yhdessä raaka-ainetuottajamme, brasilialaisen Suzanon kanssa. Se on maailman suurin selluyhtiö. Heillä oli yhteistyötä ajatellen paras strategia ja visio, kertoo Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen.

Spinnova-nimessä yhdistyvät kuvaavasti englanninkieliset sanat spinning ja innovation, eli kehrääminen ja keksintö. Jyväskylässä toimiva yritys työllistää tällä hetkellä kolmisenkymmentä ammattilaista.

Yrityksen verkkosivut

Teksti: Marjo Rautvuori

Kuvat: Spinnova Oy

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!