Joulukuun tavaramerkki: TuraSteel Oy:n kuviomerkki

Uusi omistaja tunnisti nopeasti merkin suojaustarpeen

TuraSteel Oy:n kuviomerkki.

Kun yrittäjä Janne Hongisto osti Terästyö T. Salmisen liiketoiminnan, hän sai haltuunsa myös Timo Salmisen vuonna 1984 perustamalleen yritykselle itse piirtämänsä logon. Siinä kirjainyhdistelmä TS:n väliin muodostuu oivaltavasti kaivinkoneiden kauhojen valmistukseen erikoistuneen yrityksen päätuotteen kuva.

Alalla tunnettiin merkki erittäin hyvin. Ihan yleisesti puhuttiin TS-kauhoista. Merkkiä ei oltu kuitenkaan suojattu.

– Meille ajatus suojaustarpeesta nousi esiin heti, kun kauppaa alettiin hieroa. Tarve vahvistui, kun korjaamollemme tuotiin erilaisia kauhoja, joista löytyi selviä kopiointiyrityksiä. Iloksemme myös Timo Salminen suhtautui tavaramerkin rekisteröintiin myötämielisesti. Hän oli jopa otettu, että hänen elämäntyönsä huomioidaan tällä tavoin, Hongisto kertoo.

Merkki ohjasi yrityksen uuden nimen valintaa

Yrittäjä Janne Hongisto TuraSteel Oy:stä.

Hongisto oli toiminut vuodesta 2006 rakennusalalla. Tapaturmien seurauksena hän joutui vaihtamaan alaa. Yrityksestä tuli 2022 konepajatoimija ja Terästyö T. Salmisen työn jatkaja. Tällöin myös yrityksen nimenvaihdos tuli tarpeelliseksi. Siihen nuotit antoi valmiiksi tunnettu kirjainyhdistelmä.

Turajärventiellä Eurassa sijaitsevasta konepajapasta tuli omistajan nimestä riippumaton, logoon mukavasti sopiva TuraSteel Oy.

Kuviomerkki , jossa on sanallinen osa, rekisteröitiin TuraSteelin tavaramerkiksi joulukuussa 2022.

– Hyvä nimi ja rekisteröity tavaramerkki ovat meille arvokkaita. Näemme rekisteröidyn tavaramerkin myös nostavan yrityksen arvoa, kertoo TuraSteelin toimitusjohtaja Minna Wester.

Asiamies avuksi, kun tarvitaan erityisosaamista

TuraSteel haki itse tavaramerkin rekisteröintiä keväällä 2022 selvitettyään, ettei Suomessa ollut rekisteröinnin estettä. Westerin mielestä haku sujui hyvin jouhevasti.

– Nopeasti saimme kuitenkin PRH:sta tiedon, että Espanjasta löytyy estemerkki ja että meidän pitää selvittää tilanne. Tässä vaiheessa otimme avuksemme asiamiehen. Kävi ilmi, ettei toinen yritys ollut käyttänytkään merkkiä viiteen vuoteen. Se suostui neuvottelun jälkeen siihen, että me käytämme merkkiä. Tämäkin hoitui jopa yllättävän nopeasti.

Oman kokemuksensa perusteella Wester suosittelee, että erityistilanteissa kannattaa käyttää tavaramerkkiasiantuntijaa, vaikka perushakemuksen teko hoituu hyvin omin avuin.

Suojaus kitkee markkinoilta tökeröt kopioijat

TuraSteelissä käytetään erittäin laajasti kuviomerkkiä ja muistutetaan sen olevan rekisteröity tavaramerkki. Merkki näkyy tuotteissa lukuun ottamatta pieniä varaosia, kaikessa mainos- ja markkinointimateriaalissa sekä muun muassa työvaatteissa.

– Kun rekisteröinti on kerran haettu, annamme sen näkyä ja valvomme myös oikeuksiamme. Tavaramerkki on meidän laatumme tae, Wester toteaa.

Vuonna 2023 TuraSteelin myynnistä lähes kaksi kolmasosaa tulee suoraan loppukäyttäjiltä ja loppu koneitten maahantuojilta. Valtaosa asiakaspalvelusta hoidetaan perinteisesti puhelimitse, mutta yhteyttä voi ottaa myös netin kautta tai pistäytymällä pajalla.

Kaivinkoneiden kauhojen ja kiinnikkeiden valmistuksen lisäksi TuraSteel tuo maahan ja myy teräslevyjä, ja korjaamolla ollaan valmiita tarttumaan monenlaisiin töihin. Yritys työllistää tällä hetkellä vajaat kaksikymmentä ammattilaista.

Yrityksen verkkosivut

Teksti: Marjo Rautvuori

Kuvat: TuraSteel Oy

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!