Joulukuun tavaramerkki: Mikrobikuiskaaja

Arvokkaat suojausneuvot IPR-asiantuntijakumppanilta

Mikrobikuiskaaja on ammattiylpeä ja hyvinvoiva siivousalan erikoisosaaja. Sellaiseksi pääsee, kun saa koulutuksen mikrobiologiaan pohjautuvan Ownwell-siivousmenetelmän perusteisiin ja pääsee käyttämään täysin kemikaalitonta kotimaista innovaatiota. Menetelmä toimii pelkän puhdistetun vesijohtoveden ja siihen lisättyjen probioottien avulla.

– Siivoamalla oikein ammattilainen luo ympäristöä, joka edistää paitsi hänen omaa myös muiden terveyttä ja hyvinvointia. Sehän on siivouksen perimmäinen tarkoitus, ei liian hygieenisten elinolojen luonti ja kaikkien mahdollisten bakteerien tappaminen kovilla myrkyillä. Puhdistusalalla ei ole tapahtunut pitkään aikaan mitään uutta. Nyt tapahtuu, toteavat yrittäjät Timo Kaarlela ja Mikko Haapsaari.

Suojautumalla innovaattori karistaa muut kannoiltaan

Molemmilla yrittäjillä on pitkä siivousalan kokemus, ja kun probiooteista löytyi yhteinen kiinnostuksen kohde, alkoi innostunut innovaatiomatka. Perustettiin Green Berry Oy, jossa siivousinnovaatiota on kehitetty nyt kolmisen vuotta yhteistyössä monien asiantuntijoiden kanssa.

– Näemme menetelmässämme ison potentiaalin. Meillä on useita tuoteideoita ja startupina olemme ketterä, kansainvälisestikin kiinnostava innovaatioyritys. Siksi päätimme heti alussa suojata aineetonta omaisuuttamme mieluummin liikaa kuin liian vähän. Meille oli tärkeää löytää oikea kumppani IPR-asioiden hoitoon.

Mikrobikuiskaaja-sanamerkki rekisteröitiin Green Berryn tavaramerkiksi joulukuussa 2019. Sitä ennen oli rekisteröity useita verkkotunnuksia ja haettu tavaramerkin suoja OmaLähde-sanamerkille. Ownwell on suojattu EU-tavaramerkillä.

Myöhemmin on rekisteröity tavaramerkeiksi siivousmenetelmän markkinoinnissa käytettävät sanamerkit Puhtauden palomuuri ja Puhtauden supersankari. Menetelmästä on tehty myös kolme patenttihakemusta.

– Mikrobikuiskaaja pulpahti esiin villakoirakuiskaaja-nimen jatkoksi. Se taas syntyi, kun joskus mietittiin, mitä siivous on ja miten oppia elämään villakoiramaisten pölypalleroiden kanssa. Ja miksei voisi olla mikrobikuiskaaja, kun on hevoskuiskaajakin, nauraa Haapsaari.

Luodaan aliarvostetulle alalle uutta identiteettiä

Raine Kellokangas, Timo Kaarlela ja Mikko Haapsaari
Kuvassa vasemmalta Raine Kellokangas, Timo Kaarlela ja Mikko Haapsaari.

Innovaatioyrityksessä muokataan koko ajan uutta. Kehitteillä on muun muassa kaivattu kuluttajaratkaisu. Samalla halutaan kuitenkin selkeästi muistuttaa, mistä siivouksessa on kyse.

– Siivousteknologia ja alan koulutus on ollut Suomessa kansainvälisesti arvostetulla tasolla. Meille kiinnostavia vientimarkkinoita nyt alkuvaiheessa ovat varsinkin lähialueet. Business Finlandilta saamamme taloudellinen tuki on auttanut merkittävästi asioiden eteenpäin viemisessä.

Asiantuntijaverkoston merkitys on keskeinen myös Mikrobikuiskaajien koulutuksessa. Uutta opittavaa riittää, kun huomio siivouksessa siirretään kemikaaleista mikrobiologiaan ja hyvinvointiin. Probiootit ovat eläviä mikrobeja, joita tutkitaan ja joista puhutaan muun muassa suolistoterveyden yhteydessä. Niitä on käytetty myös esimerkiksi biologisessa kasvitautien torjunnassa.

– Meidän siivousmenetelmässämme probioottien tuottamat entsyymit pilkkovat likaa ja valtaavat tilaa tauteja aiheuttavilta mikrobeilta, kuten bakteereilta ja viruksilta. Niitä jää pinnoille siivouksen jälkeenkin, joten puhdistus jatkuu vielä siivoojan poistuttua. Menetelmämme säästää merkittävästi luontoa, sillä se vähentää myös muovin ja kuljetusten käyttöä, kertovat yrittäjät.

Ownwellin verkkosivut

Teksti: Marjo Rautvuori

Kuvat: Green Berry Oy

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!