Helmikuun tavaramerkki: Muksubussi

Sähköpyörällä turvallisesti uusiin oppimisseikkailuihin

Muksubussi on Tuomas Alapurasen ja Tuomo Tolosen innovatiivisen ajattelun tulos. Ensimmäinen pienten lasten kuljettamiseen tarkoitettu sähköavusteinen polkupyöräbussi nähtiin koeajelulla Oulussa keväällä 2017. Saman vuoden syksyllä solmittiin ensimmäinen yhteistyösopimus. Siihen kuuluvat pyörien vuokran lisäksi aina muun muassa huoltopalvelu ja vakuutus.

Nyt Muksubussit liikuttavat lapsia lähes kahdellakymmenellä paikkakunnalla. Eivätkä pelkästään liikuta, vaan avaavat uusia ulottuvuuksia varhaiskasvatukseen. Lapset, ammattilaiset ja vanhemmat ovat olleet innoissaan. Liikkuminen on hauskaa, hyödyllistä, ekologista ja turvallista. Pyöräillessä voidaan jutella liikenneturvallisuudesta, tutustua lähiympäristöön ja kokea liikunnan riemua.

Muksubussi-kuviomerkki rekisteröitiin vuonna 2017 perustetun osakeyhtiön tavaramerkiksi helmikuussa 2018.

Kaveri vinkkasi kallisarvoisen neuvon

Tavaramerkin rekisteröinnistä Alapuranen kiittää kaveriaan, joka oli perustanut hiljattain oman yrityksen.

– Hänen kysymyksensä, olimmeko jo suojanneet palvelutuotteemme ja rekisteröineet Muksubussin, pisti minut selvittämään asiaa. Muuten en olisi ainakaan vielä hoksannut. Kävin tutkimassa vaihtoehtoja PRH:n nettisivuilta. Asia oli tosi yksinkertainen eikä vaatinut paljon työtä. Kolmessa kuukaudessa kaikki oli kunnossa.

Yrittäjä miettii nyt, kun Muksubussi on varhaiskasvatuksen kentällä varsin tunnettu palvelu, mikä valtava takaisku olisikaan ollut, jos joku olisi ehtinyt napata oman työn tuloksen.

Ajatus lähti omasta arjesta

Tuomas Alapuranen oli alle kouluikäisten lasten isänä miettinyt, miten voisi helpottaa retkeilyä pienten kanssa.

– Mietin, kuinka päiväkodeissa tai perhepäivähoidossa olisi mahdollista retkeillä laajemmassa ympäristössä niin, ettei matkanteko veisi valtaosaa ajasta. Kävelemällä retkiä tehdään tavallisesti maksimissaan 1,5 kilometrin päähän ja pelkästään matkoihin saattaa kulua lähes tunti. Sama matka hoituisi pyörällä noin kymmenessä minuutissa ja pyörällä pääsisi vähän kaukaisempiinkin kohteisiin.

Kun Hollannista löytyi sopiva yhteistyökumppani, asiat etenivät vauhdilla. Pyörä kehitettiin talviolosuhteisiinkin sopivaksi.

Uusia käyttäjiä ja ideoita uusiin oppimisympäristöihin

Työntekijästä Muksubussi-yrittäjäksi ryhtynyt tyytyväinen Tuomas Alapuranen hämmästyi, kuinka nopeasti varhaiskasvatuksen ammattilaiset saivat kiinni Muksubussin tuomista mahdollisuuksista.

– Muksubusseille on suunniteltu muun muassa erilaisia teemareittejä ja niille pedagogista sisältöä. Useat kunnat kierrättävät busseja esimerkiksi kuukauden välein, jotta käyttö olisi mahdollisimman tehokasta.

Seuraava askel on Muksubussien vuokraaminen hotelliasukkaille. Tätä kokeillaan tulevana kesänä Oulussa, Tampereella, Turussa ja Helsingissä.

Yrityksen nettisivut

Teksti: Marjo Rautvuori
Kuvat: Muksubussi Oy

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!