Heinäkuun tavaramerkki CSC Mahti

Rekisteröity suomalaisnimi erottuu maailmanlistalta

Supertietokoneilla on aina nimi ja ne kilpailevat maksimitehoillaan maailmanlistalle pääsystä. Kesäkuun 2020 Top500-listan sijalle 48 nousi ensiesiintymisellään järeä suomalainen Mahti. Tällä CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n seuraavan sukupolven laskentaympäristön lippulaivalla on mahdollista ratkaista erittäin raskaita laskentatehtäviä.

Mahdin laskentatehoa voidaan käyttää esimerkiksi lääkeainesuunnitteluun sekä avaruussään ja ilmastonmuutoksen mallintamiseen. Sen tuoma laskentakapasiteetti nopeuttaa myös suomalaista COVID-19 -tutkimusta.

Mahti on avattu juuri pilottikäyttöön ja elokuun aikana kaikki tutkijat suomalaisissa korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa saavat sen käyttöönsä. Mahti moninkertaistaa vuoden käytössä olleen pikkusisarensa Puhdin laskentatehon. Kevyisiin ja keskiraskaisiin laskentatöihin soveltuvassa Puhdissa on lisänä erillinen tekoälyosio.

Supertietokonepari Mahti ja Puhti rekisteröitiin CSC:n tavaramerkeiksi samanaikaisesti 10.7.2019.

Rekisteröinti suojaa ikoniset nimet omaan käyttöön

Mahti ja Puhti symboloivat suomalaista luontoa, voimaa ja tehoa. Mahdin tunnuksena on karhu, Puhdin hirvi. Nimiparia CSC:n tutkimuksen laskentapalveluiden johtaja Pekka Lehtovuori pitää onnistuneena valintana. Nimiä etsittiin kilpailunkin kautta.

Lyhyet nimet edustavat hyvin suomalaista kulttuuria, mutta toimivat kansainvälisessä käytössäkin. Pääosa käyttäjistä on kuitenkin suomalaisia tutkijoita.

– Tavaramerkkien rekisteröinnillä halusimme varmistaa, että saamme tehdä Mahtia ja Puhtia rauhassa tunnetuiksi ja pitää ikoniset nimet ominamme viestintää ja markkinointia tehdessämme.

Vahvistaa suomalaisen tutkimuksen kilpailuasemaa

Entistä suorituskykyisempiä supertietokoneita tarvitaan vastaamaan tutkimustoiminnan digitalisoitumisen vaateisiin.

– Laskentakapasiteetin tarve kasvaa datakeskeisen tutkimuksen lisääntyessä rytinällä sen laajentuessa koko ajan uusille tieteen aloille. Perinteisten fysiikan ja kemian käyttäjien rinnalla meillä on tällä hetkellä lähes 70 muuta palveluja käyttävää tutkimusalaa aina talous- ja uskontieteeseen asti, kertoo Lehtovuori.

Mahti ja sen maailmanlistan korkean sijoituksen ansiosta tuleva maine parantaa Lehtovuoren mukaan oleellisesti suomalaisen tutkimuksen kansainvälistä kilpailukykyä. Supertietokoneiden käyttöikä on 5–6 vuotta.

– Suomessa on ollut aina vahvaa laskennallisen tutkimuksen osaamista ja meillä on nyt tutkimusta tukeville ja mahdollistaville palveluille oikein hyvä ympäristö. Nämä palvelut ovat maksutta kaikkien tutkijoiden käytössä opetus- ja kulttuuriministeriön kustantamana. CSC tuottaa suureteholaskennan palvelut Suomessa keskitetysti, jolloin pystytään antamaan tutkijoille myös hyvin kattavaa asiantuntijatukea.

Tehot irti kustannustehokkaasti

Lehtovuori huomauttaa, että Top 500-listalla ovat Euroopan maista Suomen edellä vain Saksa, Ranska, Italia ja Englanti. Listan kärjessä olevat koneet ovat ihan omaa luokkaansa. Tuoreimmalla listalla kärkipaikka vaihtui USA:sta Japaniin. Lähes puolet listalla olevista koneista on Kiinassa.

Mahti on yksi ensimmäisistä erittäin nopealla kytkentäverkolla varustettu supertietokone maailmassa. Se on myös energiatehokas ja sijoittuu energian käyttöä vertailevalla Green 500-listalla isoista koneista sijalle 14. Ulkomitoiltaan Mahti on 13,5 metriä pitkä ja kaksi metriä korkea. Sen kotikaupunki on Kajaani.

Yrityksen verkkosivut

Teksti: Marjo Rautvuori

Kuvat: CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Kaikki kuukauden tavaramerkit

Tutustu aiemmin kuukauden tavaramerkiksi valittuihin tavaramerkkeihin.

Tutustu kuukauden tavaramerkkeihin!

Tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä

Julkaisimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tavaramerkkejä eri vuosikymmeniltä.

Tutustu juhlavuoden tavaramerkkeihin!